Tomas Andersson Wij nytt album – Avsändare okänd ute nu!

Tomas Andersson Wijs nya album ”Avsändare okänd” släpps idag 16 februari – 20 år efter skivdebuten – och följs av hans största turné hittills.

På veckan 20 år efter skivdebuten släpper Tomas Andersson Wij sitt tionde album, Avsändare okänd. Bakom honom står denna gång två av Sveriges bästa popband: Deportees och Niki & the Dove. Tillsammans skapar de drömska stämningar och tydliga låtar, med texter som spänner från det löftesrika 90-talet till den politiska depressionens 10-tal. I samband med albumsläppet ger han sig ut på sin största turné hittills, som inleds i Jönköping den 22 februari.

– Jag har jobbat länge med den här skivan, berättar Tomas Andersson Wij. När jag tackade ja till att vara med i Så mycket bättre var den precis klar. Men jag var inte riktigt nöjd, så jag la den i marinaden, gjorde mina sju Så Mycket Bättre-tolkningar och framåt sommaren återvände jag till den. Tog bort några låtar, spelade in ett nytt öppningsspår och ett nytt sistaspår.  Tomas Andersson Wij är en perfektionist och en mycket formmedveten artist som alltid sökt det finsnickrade snarare än det grovhuggna och som ständigt utmanat sig själv med nya samarbeten.

– Idén att jobba ihop med Deportees och Niki and the Dove kom ur en önskan att få jobba med redan sammansvetsade band. Band som hittar varandra fort och inte har en hämmande respekt för varandra. Och så blev det, våra sessions har haft ett fantastiskt flow.

Under sommarens långa turné spelade han titelspåret Avsändare okänd nästan varje kväll och den blev snabbt en publikfavorit. Det är en sång om tacksamhet.

– Det är en psalm för agnostiker. Jag kan ofta känna ett behov av få tacka någon, jag vet bara inte vem. Det kan vara tacksamhet för min son, eller bara över att få leva, eftersom alternativet vore att vara död.
20 år som artist

Få är de svenska artister som utan stora hits och synkar har överlevt i 20 år. TAW har inte bara överlevt utan också fått se sin akt växa successivt. Olle Ljungström fixade hans första skivkontrakt i slutet av 90-talet men det dröjde innan karriären fick styrfart. När han nu firar 20 år som skivartist gör han det med sin största och mest påkostade turné någonsin, på konserthus över hela landet.

– En av anledningarna till att jag har kunnat hålla på så länge är att jag aldrig har varit cool. De som köpt biljett till mina konserter har gjort det för att de gillar mina sånger eller vad det nu är de gillar. Och många av dem har fortsatt att komma. Det var länge sen jag behövde ha ett nytt album ute för att kunna turnera.

Han får ibland frågan hur man gör för att överleva i branschen så länge.

– Mitt svar är att man slår på sin spik, berättar sin historia, sin sanning och inte slarvar med någon aspekt av artisteriet. Och så måste man hitta glädjen i det även när det inte går så bra.

– Visst har det funnits perioder när jag turnerat ensam i Norrland för glesa bänkrader, vaknat på ett motorvägshotell till en besk recension i lokaltidningen. Perioder då jag funderat på om det verkligen är värt det. Men så plötsligt dyker det upp en ny bra låt, eller ett nytt inspirerande samarbete, och så är jag besatt igen.

Det konsekventa spikhamrandet har de senaste åren börjat ge stor utdelning för Tomas Andersson Wij. Albert Bonnier Förlag har gett ut två böcker, en med sångtexter och en med intervjuer från hans år som skribent. Tidningen Vi gav honom Evert Taube-stipendiet och SVT har sänt två säsonger av hans populära tv-program Tomas Andersson Wij spelar med. Sista dagen under inspelningen av Så mycket bättre berättade produktionsbolaget Mastiff att han, utan att veta om det, haft en avgörande roll för programmets tillblivelse. TV4 var nämligen skeptiska till formatet. Då bokade Mastiff ett nytt möte och visade Andersson Wijs lågmälda tolkning av Carolas schlagervinnare Evighet, från Globen 2007: “Så här kommer det bli.” Resten är, som det brukar heta, historia.

Tomas egen historia fortsätter att skrivas, utan tecken på stagnation eller trötthet. Han säger att det är för sent att lägga av. Och varför skulle han. Hans bästa tid är nu.

Lyssna på Avsändare okänd: 
Spotify: http://spoti.fi/2C1z0LT
iTunes: https://apple.co/2HkNANW

Turné våren 2018:

22 februari Jönköping, Jönköpings Konserthus

23 februari Växjö, Växjö Konserthus

24 februari Västerås, Västerås Konserthus

28 februari Helsingborg, Helsingborgs Konserthus

1 mars Uppsala, UKK

2 mars Örebro, Conventum Kongress

3 mars Falun, Magasinet

4 mars Stockholm, Cirkus

8 mars Umeå, Idunteatern

9 mars Luleå, Kulturens Hus

14 mars Gävle, Gävle Konserthus

15 mars Bollnäs, Bollnäs Kulturhus

16 mars Linköping, Konsert & Kongress

17 mars Göteborg, Göteborgs Konserthus

18 mars Vara, Vara Konserthus

23 mars Karlstad, Nöjesfabriken

24 mars Malmö, Slagthuset

Biljetter via Blixten.

Spotify
tomasanderssonwij.se
facebook.com/tomasanderssonwij
instagram.com/tomasanderssonwij
twitter.com/AnderssonWij